Cara Mempelajari Kode Morse

cara mempelajari kode morse

cara mempelajari kode morse

Dalam era moden, jika anda ingin bercakap dengan seseorang dari jauh anda menggunakan telefon bimbit atau komputer. Sebelum telefon bimbit dan sebelum talian tetap, pilihan terbaik anda menggunakan semaphore, membawa mesej dengan kuda, dan menggunakan kod Morse. Tidak semua orang mempunyai bendera isyarat atau kuda, tetapi sesiapa sahaja boleh belajar dan menggunakan kod Morse. Samuel F. B. Morse mencipta kod dalam tahun 1830-an. Dia mula bekerja pada telegraf elektrik pada tahun 1832, akhirnya membawa kepada paten pada tahun 1837. Telegraf merevolusikan komunikasi pada abad ke-19.

Walaupun kod Morse tidak banyak digunakan hari ini, ia masih diiktiraf. Tentera Laut dan Pengawal Pantai A.S. masih isyarat menggunakan kod Morse. Ia juga ditemui dalam radio amatur dan penerbangan. Navigasi Omnidirectional (VOR) Frekuensi Tinggi (VHF) Beacons (NDBs) bukan Arah (radio) tidak tetap masih menggunakan kod Morse. Ia juga merupakan cara komunikasi alternatif untuk orang yang tidak boleh bercakap atau menggunakan tangan mereka (mis., Lumpuh atau mangsa strok boleh menggunakan mata berkedip). Walaupun anda tidak mempunyai keperluan untuk mengetahui kod, belajar dan menggunakan kod Morse adalah menyeronokkan.

Perkara pertama untuk mengetahui tentang kod Morse adalah bahawa ia bukan satu kod tunggal. Terdapat sekurang-kurangnya dua bentuk bahasa yang bertahan hingga ke hari ini.

Pada mulanya, kod Morse menyampaikan isyarat pendek dan panjang yang membentuk nombor yang mewakili kata-kata. Titik “titik” dan “garis” kod Morse merujuk kepada lekapan yang dibuat di dalam kertas untuk merekodkan isyarat panjang dan pendek. Kerana menggunakan nombor untuk kod untuk huruf memerlukan kamus, kod itu berkembang untuk memasukkan huruf dan tanda baca. Dari masa ke masa, pita kertas digantikan oleh pengendali yang boleh mentafsirkan kod itu hanya dengan mendengarnya.

Tetapi, kod itu tidak universal. Amerika menggunakan Kod Morse Amerika. Orang Eropah menggunakan kod Morse Continental. Pada tahun 1912, kod Morse Antarabangsa telah dibangunkan supaya orang dari berbagai negara dapat memahami mesej masing-masing. Kedua-dua kod Morse Amerika dan Antarabangsa masih digunakan.

Belajar Bahasa

Belajar kod Morse adalah seperti mempelajari bahasa apa pun. Titik permulaan yang baik ialah melihat atau mencetak carta nombor dan huruf. Nombor-nombor ini adalah logik dan mudah difahami, jadi jika anda mencari abjad menakutkan, mulailah dengannya.

Perhatikan bahawa setiap simbol terdiri daripada titik-titik dan garis-garis. Ini juga dikenali sebagai “dits” dan “dahs.” Satu dash atau dah bertahan tiga kali selagi titik atau dit. Selang senyap ringkas memisahkan huruf dan nombor dalam mesej. Selang ini berbeza-beza:

  • Jurang di antara titik dan garis tengah dalam watak adalah satu titik (satu unit) panjang.
  • Jurang antara huruf adalah tiga unit panjang.
  • Jurang antara perkataan adalah tujuh unit panjang

Dengar kod untuk merasakan bagaimana ia berbunyi. Mula dengan mengikuti bersamaan dengan abjad A hingga Z perlahan-lahan. Amalan menghantar dan menerima mesej.

Sekarang, dengarkan mesej pada kelajuan yang realistik. Cara yang menyeronokkan untuk melakukan ini ialah menulis mesej anda sendiri dan mendengarnya. Anda juga boleh memuat turun fail bunyi untuk dihantar kepada rakan. Dapatkan rakan untuk menghantar mesej kepada anda. Jika tidak, cuba sendiri menggunakan fail amalan. Semak terjemahan anda menggunakan penerjemah kod Morse dalam talian. Apabila anda menjadi lebih mahir dengan kod Morse, anda harus belajar kod untuk tanda baca dan aksara khas.

Seperti mana-mana bahasa, data100 menegaskan anda perlu berlatih! Kebanyakan pakar mengesyorkan berlatih sekurang-kurangnya sepuluh minit sehari.

Tips untuk Kejayaan

Adakah anda menghadapi masalah mempelajari kod? Sesetengah orang menghafal kod dari awal hingga akhir, tetapi sering lebih mudah untuk mempelajari huruf dengan mengingati sifat mereka.

  • Sesetengah huruf adalah sebaliknya. A adalah sebaliknya N, sebagai contoh.
  • Huruf T dan E masing-masing mempunyai kod yang satu simbol panjang.
  • Huruf A, I, M, dan N terdiri daripada 2 kod simbol.
  • Huruf D, G, K, O, R, S, U, W terdiri daripada 3 kod simbol.
  • Huruf B, C, F, H, J, L, P, Q, V, X, Y, Z terdiri daripada kod yang mempunyai empat aksara.

Jika anda mendapati anda tidak dapat menguasai keseluruhan kod, anda masih perlu mempelajari satu frasa penting dalam kod Morse: SOS. Tiga titik, tiga jalur, dan tiga titik telah menjadi panggilan kecemasan standard di seluruh dunia sejak tahun 1906. Isyarat “selamatkan jiwa kita” boleh ditoreh atau memberi isyarat dengan lampu semasa kecemasan.

Fakta Keseronokan: Nama syarikat yang menganjurkan arahan ini, Dotdash, mendapat namanya dari simbol kod Morse untuk huruf “A.” Ini adalah keluhan kepada pendahulu Dotdash, About.com.